De moderne dans grijpt terug op primitieve principes : het lichaam dient als expressie en communicatiemiddel. De emoties en psychologie van de twintigste-eeuwse mens zijn bepalend voor de moderne dans en voor de wijze waarop het spierstelsel getraind moet worden.

moderne dans 

Deze vorm van ballet ontstond in het begin van de 20ste eeuw toen men op zoek ging naar andere bewegingsvormen dan die van het klassieke ballet. Deze dansvorm is nog altijd sterk in beweging. De dansbenadering van Isodora Duncan, één van de pioniers van de moderne dans staat in zekere zin dichterbij de pantomime dan bij ballet. Dit heeft veel dansers en choreografen geïnspireerd in het zoeken naar nieuwe vormen van dans. In 1905 maakte Duncan haar debuut in Rusland, maar daar lokte ze veel discussie uit in de wereld van het ballet.

In de Verenigde Staten werd in 1915 de Dennisshawnsschool gesticht. De bakermat voor de Amerikaanse moderne dans.

Sinds de jaren dertig is de moderne dans ten volle tot ontwikkeling gekomen en sindsdien is het modern ballet een volwaardige discipline naar het klassiek ballet.

Bij ons dank deze danskunst haar bekendbheid bij het grote publiek vooral aan programma's als The Ultimate Dancebattle en So You Think You Can Dance.